E-commerce Migratie: De Nieuwe Stap voor Jouw Online Groei

E-commerce Migratie: De Nieuwe Stap voor Jouw Online Groei

In de voortdurend veranderende wereld van online shopping worden e-commerce platformen voortdurend geconfronteerd met de uitdaging om te voldoen aan de steeds hogere eisen van klanten op het gebied van gebruikerservaring en personalisatie. Als jouw huidige platform niet langer aan deze eisen voldoet, kan een migratie naar een nieuw platform de oplossing zijn. Hoewel de gedachte aan een platform migratie ontmoedigend kan zijn, kan het proces soepeler verlopen dan verwacht, mits goed voorbereid.

Platform Migratie: Het Fundament

Bij het overstappen van het ene technische systeem naar het andere, spreken we van replatforming of migratie. Specifiek voor e-commerce betekent dit de overstap naar een nieuw shopping-platform, inclusief de overdracht van data. Het idee van een dergelijke transformatie kan voor veel marketeers ontmoedigend lijken vanwege de complexiteit en kosten die ermee gepaard kunnen gaan. Echter, steeds meer e-commerce experts zien de voordelen van een overstap naar een nieuw platform.

Huidige situatie in webwinkelland 

In de dynamische wereld van online shopping, zien we opnieuw een golf van bedrijven die de overstap maken naar nieuwe e-commerce platforms. Deze beweging, bekend als platform migraties of webshop migraties, of simpeler: replatforming, volgt op een periode van verandering en evolutie binnen de industrie. Laten we eens teruggaan naar het begin van deze trend en kijken naar hoe dit zich heeft ontwikkeld.

Een terugblik op eerdere migraties

Het verhaal begon ongeveer vijftien jaar geleden, toen bedrijven voor het eerst begonnen met het opzetten van hun online winkels. Destijds waren platforms zoals Mijnwebwinkel en Bied Meer populair vanwege hun eenvoud en gebruiksgemak. Naarmate de behoeften van online ondernemers groeiden, ontstond de behoefte aan meer geavanceerde functies en aanpassingsmogelijkheden. De oplossingen schoten als paddenstoelen uit de grond, van Wix tot Jouw winkel en Squarespace. 

In de daaropvolgende jaren zagen we een verschuiving naar platforms zoals Lightspeed (toen nog SEOshop) en mede te danken aan de keiharde aanpak van de enthousiaste salestijgers uit Amsterdam, die meer functionaliteiten boden voor groeiende bedrijven. Deze overgang werd gedreven door de noodzaak om de online aanwezigheid te verbeteren en te voldoen aan de toenemende eisen van de markt. Van de aanpasbaarheid van Magento tot de gebruiksvriendelijkheid van WooCommerce, elk platform biedt zijn eigen set van mogelijkheden en uitdagingen.

De opkomst van Lightspeed en platforms waarin steeds meer mogelijk was.

Tijdens deze periode werden Lightspeed en vergelijkbare platforms gezien als de ideale keuze voor veel online ondernemers. De mogelijkheid om snel te schalen en aanpassingen te maken, maakte het een aantrekkelijke optie voor bedrijven die wilden profiteren van de groeiende e-commerce markt. Opties buiten Nederland voelde nog als een ‘te ver van mijn bed show’ en sloten ook nooit 100% aan bij de behoeftes van de ondernemer. 

Echter, zoals bij elke technologische ontwikkeling, bleven nieuwe opties opduiken en zich verder uitbreiden. Met de opkomst van e-commerce giganten zoals Shopify, begonnen sommige bedrijven hun opties te heroverwegen. Het idee van platform migratie naar Shopify en andere alternatieven begon terrein te winnen, vooral vanwege de belofte van verbeterde functies en gebruiksvriendelijkheid.

het landschap anno 2024 van e-commerce platforms

Vandaag de dag bevinden we ons in een tijdperk van keuze, met een overvloed aan e-commerce platforms die beschikbaar zijn voor ondernemers. 

Terwijl sommige bedrijven ervoor kiezen om bij hun huidige platform te blijven, zijn er anderen die de voordelen zien van een migratie naar een nieuw systeem. Of het nu gaat om het verbeteren van de gebruikerservaring, het vergroten van de schaalbaarheid of het uitbreiden van de functionaliteiten, de redenen voor een platform migratie kunnen divers zijn. Niet alleen de aanbieders van de software maar ook de bureaus en online agencies doen hun uiterste best om mee te bewegen in de markt en online ondernemers te bieden wat zij willen én verdienen.

Een toekomst gerichtere benadering van e-commerce

Wat de toekomst ook mag brengen, één ding is zeker: de wereld van e-commerce zal blijven evolueren. Of je nu op zoek bent naar een platform dat beter aansluit bij je groeiende behoeften of gewoon nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden, het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen.

DMWS concepts speelt al jarenlang in op deze snel veranderende markt. Ook wij begonnen als Mijnwebwinkel partner en evolueerden mee met de markt tot een gespecialiseerde ecommerce partner voor iedere fase van groei.

Of het nu gaat om Lightspeed, Shopify, of een ander e-commerce platform, zorg ervoor dat je de tijd neemt om de opties te verkennen en te begrijpen hoe ze passen bij jouw specifieke behoeften. Met de juiste strategie en aanpak, kan een platform migratie een waardevolle stap zijn naar een succesvolle toekomst voor jouw online bedrijf.

Voordelen van een nieuw E-commerce platform

Er zijn diverse voordelen verbonden aan een migratie naar een nieuw e-commerce platform:

  • Integratie van de nieuwste tools: Een nieuw platform biedt de mogelijkheid om te profiteren van de nieuwste integraties en functionaliteiten, waardoor je webshop efficiënter en effectiever kan opereren. Kijk naar de mega updates van Shopify de afgelopen jaren via hun Editions lanceringen.
  • Verbeterde prestaties: Verouderde e-commerce platforms kunnen de prestaties van je webshop belemmeren. Met een nieuw platform begin je opnieuw, met de nieuwste technologische oplossingen en verbeterde prestaties. Magento 1.0 werd niet voor niets uitgefaseerd, op dat moment begon het behoorlijk te kriebelen bij veel online ondernemingen.
  • Schaalbaarheid en groeimogelijkheden: Door te kiezen voor een nieuw platform kun je je e-commerce projecten efficiënt opschalen zonder technische beperkingen. Zo was de overstap van Mijnwebwinkel naar Lightspeed een verademing voor velen.
  • Betere beveiliging: Nieuwe platforms zijn vaak veiliger en minder kwetsbaar voor cyberaanvallen dan verouderde systemen. Dat verschilt overigens ook per platform. Vergelijk een SAAS platform met Open Source als WooCommerce, waar de security te wensen overlaat als je deze niet up to date houdt.
  • Snellere marktintroductie: Met een nieuw platform kun je sneller updates uitvoeren en je projecten uitbreiden zonder de ontwikkeling te belemmeren. Ook hier is Shopify een prachtig voorbeeld van. Dit is zelfs voor een club developers maar moeilijk bij te houden als je hier geen tijd en aandacht aan besteedt. 
  • Oplossing met een visuele editor: Een platform met een visuele editor stelt medewerker in staat om content te creëren zonder de hulp van ontwikkelaars. Dat bespaart geld en tijd. 

Hoewel technologische veranderingen altijd uitdagend zijn, biedt replatforming een kans om je e-commercebedrijf naar een hoger niveau te tillen. Met alle nieuwe mogelijkheden en een toekomstbestendig platform, leg je een solide basis voor groei in de komende jaren. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen bij het migreren naar een nieuw platform? Of het upgraden van je huidige webwinkel?

Neem contact op!