Shoppen na de corona pandemie, investeer in Omnichannel!

Met de focus op Omnichannel kan een retailer meer resultaat gaan behalen op elk platform. Door de belangrijkste aspecten zoals service en ervaring te combineren met het gemak van online shoppen, kan elke retailer een fantastische merkbeleving creëren.
Shoppen na de corona pandemie, investeer in Omnichannel!
Met de focus op Omnichannel kan een retailer meer resultaat gaan behalen op elk platform. Door de belangrijkste aspecten zoals service en ervaring te combineren met het gemak van online shoppen, kan elke retailer een fantastische merkbeleving creëren.

De corona pandemie heeft gezorgd voor een grote omschakeling in de Retail wereld. Met de sluiting van niet-essentiële winkels is de consument als maar meer afhankelijk geworden van webshops. Echter is er een grote doelgroep die verlangt naar het authentieke winkel gevoel. Vele retailers hebben gezien dat met een simpele webshop, niet de gemiste omzet van de sluiting van hun winkel kan worden terugverdiend. De consument is online nog veeleisender geworden. De ervaring van de online shopper is het belangrijkste geworden. Maar hoe haal je deze offline shoppers over om in jouw webshop ook te slagen? Met de focus op Omnichannel kan een retailer meer resultaat gaan behalen op elk platform. Door de belangrijkste aspecten zoals service en ervaring te combineren met het gemak van online shoppen, kan elke retailer een fantastische merkbeleving creëren.

Creëer een onvergetelijke customer journey

Om in de E-commerce te overleven, is het belangrijk dat de consument wordt bediend op de juiste manier. Daarvoor is helaas geen handboek. Maar er zijn wel een aantal belangrijke ontwikkelingen en trends waarmee een retailer een grote doelgroep op de juiste manier kan bedienen. Dat staat allemaal in het teken van de customer journey.‍

Een koper heeft verschillende raakpunten met een bedrijf of merk die de aanleiding zijn voor een conversiemoment. Een consument vergelijkt verschillende concurrenten en maakt aan de hand van verschillende USP’s een keuze. De belangrijkste daarvan is de ‘’seamless shopping experience’’. Direct vertaald, een naadloze winkel ervaring. Waarmee het proces van het binden van de consument aan een merk, aan de hand van content, ervaring en andere onderscheidende elementen wordt bedoeld. Het volledige business model wordt aan de hand van de customer journey bepaald. In andere woorden, hoe kan de doelgroep op de best mogelijke manier worden overgehaald om te kiezen voor jouw merk.

Om dit op de beste manier in te zetten, is het verstandig om te kijken naar frustraties van de doelgroep. Een goed product met een juiste prijs is niet voor iedere consument goed genoeg om over te gaan tot conversie. Er wordt vooral gekeken naar de bijkomstigheden, denk daarbij aan de verzending en de kosten daarvan. Shopify heeft ondervonden dat ruim 37% van de online shoppers erg gefrustreerd worden van een lange levertijd, en dat 23% af knapt op een bestelling bij extra kosten voor de verzending. Deze frustratie kan met een Omnichannel strategie om worden gezet in een positieve ervaring. Click and collect is een steeds populairdere online shopping trend geworden in E-commerce land. Men kan zelf bepalen wanneer ze het product ophalen en hebben direct een winkel ervaring. Retailers kunnen op deze manier extra onderscheidende waarde tonen bij ontvangst in de winkel. Deze trend kan ook worden omgedraaid. Consumenten die overgaan tot aankoop in een fysieke winkel, hebben niet altijd de mogelijkheid om op een handige manier het product direct mee te nemen naar huis. Denk aan grotere producten zoals witgoed en elektronica. Door de mogelijkheid te bieden om het in de winkel te kopen en het later thuis te laten bezorgen, worden veel consumenten op de juiste manier bediend. Hetzelfde geld met retouren. Niet iedere consument is fan van het terugsturen van producten per post. Ze vertrouwen het niet of willen toch een andere mogelijkheid proberen om toch te slagen in een winkel. Ook voor de retailer is dit een fijne manier van het aanpakken van retouren. Dit is een van de grootste kosten voor een webshop. Deze kosten kunnen deels worden voorkomen door te retouren in de winkel, en daarbij kan de consument nog beter worden bediend met persoonlijk contact.

Maar hoe implementeer je deze omnichannel strategie nou goed in een webshop?

Ook wij van DMWS hebben gezien dat de toekomst van E-commerce ligt in de handen van Omnichannel. Door de markt goed te leren kennen en te weten wat men verwacht van een retailer met een webshop, hebben wij het perfecte webshop theme voor Lightspeed gecreëerd.

‘Theme Repos verbindt alles met elkaar. Online en offline. Storytelling en online verkoop. Jouw verhaal, jouw winkel en je bezoekers. Beleef een andere manier van je webshop runnen.’

Jouw webshop in het DMWS Theme Repos voor Lightspeed?

Neem contact met me op en je krijgt van ons een gratis impressie van je nieuwe Lightspeed webshop die voorbereid is op de toekomst!

Ik wil een gratis impressie

Winkelen op afspraak, ook online!

Daarnaast hebben we het al eerder gehad over de winkelen op afspraak feature van Lightspeed. Door de sluiting van de winkels, hebben consumenten toch behoefte aan persoonlijk contact en advies. Met de winkelen op afspraak feature van Lightspeed webshops, kun jij je klanten optimaal bedienen door ze een online afspraak in te laten plannen. Neem de tijd voor je online klanten en creëer een fantastische winkel ervaring, gewoon vanuit thuis op bank.

Winkelen op afspraak

Laat dus jouw doelgroep overal in aanraking komen met je merk. Creëer een fantastische webshop, bied je producten aan via Social media en zorg voor een naadloze aansluiting met je fysieke winkel. Op deze manier bereik je de hele doelgroep en bedien je ze op elke gewenste manier. Door de aanhoudende restricties van de corona pandemie, heeft elke doelgroep behoefte aan iets anders. Bereid je dus optimaal voor op de nieuwe generatie shoppers met een Omnichannel strategie.

Bronnen:

https://www.shopify.com/retail/omnichannel-trends
https://freshdesk.com/customer-support/omnichannel-retail-blog/
https://dmws.nl/theme-repos
https://agilitycms.com/resources/posts/8-omnichannel-marketing-examples-to-guide-you-into-2022